Triggerpont kezelés

Az emberi szervezetben számtalan milyenségű és kiterjedésű fájdalom figyelhető meg. Gyakran a fájdalom helye nem felel meg a fájdalom kiváltó valódi ok lokalizációjának. Ez például azt jelenti, (ami az ábrán látható) hogy van a vádli területén, a sarokponti területen és a talpon fájdalom, amit igazán a területen levő X-szel jelölt pont okoz. Ilyenkor a hatékony terápia az ok kezelése lesz, jelen példát figyelembe véve a vádli felső részén lévő triggerpontot kell kezelni. Ha a vádli alsó részét, vagy a talpat kezelnénk, tehát nem az okát a problémának, nem tudnánk javulást elérni.

 

Egy emberi szervezetben több, mint 600 ilyen pont található. Van olyan izom, aminek 4-6 pontja is van, ami panaszt okozhat. A terapeutának az a feladata, hogy komplexen lássa a problémát, annak lokalizációját, jellegét, és a megfelelő helyen kezelje a panaszt.

Mi a triggerpont kezelés lényege?

A kezelés lényege, hogy az izmokban a triggerpontok kicsi vagy éppen nagyobb csomók. Általában almamag alakúak, és egészen picik, alig érezhetőek is lehetnek és egészen nagyok is. Ezek az izmok mozgatása hatására nem tudnak megfelelően, mint a normál működésű izomrészek megfelelően összehúzódni, és ellazulni. Így kialakul egy diszfunkciós izom, ami működéskor ezeket a pontokat terhelik. Terhelés alatt nem tud normális izomfunkció létrejönni, ami azt jelenti, hogy létrejön a pont lehetséges fájdalmat adó területén panasz. Ez a panasz lehet fájdalom, zsibbadás, bizsergés, furcsa érzés, ami zavarja a hétköznapi élet minőségét.

A kezelés lényege, hogy ezeket a triggerpontokat kezeljük. A kezelés nyomással történik. A nyomás hatására aktivizálódnak a nyomásérzéskelő u.n. mechanoreceptorok, aminek hatására gátlás alá kerülnek a nociceptorok, vagyis a fájdalomérzékelő receptorok. A gátlás miatt, jelentősen csökken, majd megszűnik a fájdalom.

Miért és hogyan hat a triggerpont terápia?

A triggerpontokat 3 csoportba szoktuk beosztani:

  1. aktív triggerpont. Ez annyit jelent, hogy a triggerpont maga is fájdalmat ad.
  2. inaktív vagy szunnyadó triggerpont. A pont maga nem fáj, de a pont nyomásra fájdalmat ad.
  3. passzív triggerpont. Nyomásra sem ad fájdalmat.

A terápia lényege, hogy az aktív triggerpont inaktívvá váljon, az inaktív passzívvá. A kezelések alatt ez a terápiás cél.

Milyen gyorsan hat a triggerpont terápia?

Általában már az első kezelés után jelentősen javulnak a tünetek. Addig folytatódik a kezelés, míg a triggerpontok fájdalma el nem múlik.

Hány kezelésre lesz szükség a triggerpont kezelésből?

A kezelések száma függ a fájdalom intenzitásától, függ, hogy mióta áll fenn a fájdalom, függ a lokalizációjától és függ attól, hogy ez a fájdalom a szomszédos területeket mennyire aktiválta már. (pl. eredetileg egy nyakfájdalom, kiterjedt-e a váll irányába, lapocka irányába, állkapocs irányába. stb.) Minél több területet vonzott be a fájdalom, annál inkább lehet több alkalommal kalkulálni.

A triggerpontkezelést folyamatosan átveszi az aktív kezelés, mert cél a kezelések során a fájdalmas, majd fájdalommentessé vált terület mozgatása.

Lehet lesugárzó panaszom idegi érintettség nélkül?

Igen, lehet. Az első alkalommal a részletes betegvizsgálat során kapunk teljes képet arról, hogy egy fájdalom honnan ered, milyen struktúrából. Ha nem idegi eredetű, akkor az idegteszt, ami kötelező eleme a betegvizsgálatnak, negatív lesz. Ilyenkor, hiába van idegnek megfelelő területen lesugárzó panasza, mégsem az adja a fájdalmat. A tesztelés tovább folytatódik, hogy honnan ered a panasz. Ennek része a triggerpontok vizsgálata is.

Nyomkodjam otthon a trigger pontokat, ha fáj?

Semmi esetre sem. Meg kell tanulni a terapeuta által, hogy hogyan kell kezelni ezeket a pontokat, és csak ezek után mehet otthon az önkezelés. Ha nem jó erővel, nem megfelelő ideig vannak ezek a pontok kezelve, akkor fordítva sülhet el a kezelés „hatékonysága”, vagyis aktiválhatjuk a már szunnyadó pontokat, ezzel generálhatjuk a fájdalmat. Csak instrukciók szerint kezeljünk, semmi esetre se tegyük ezt egy netes videó alapján. Nem szabad. Ez ennél sokkal komplexebb kezelési technika.