McKenzie-módszer

McKenzie torna, McKenzie gyakorlatok

Nincs olyan ember, akinek fájt valamikor a dereka, és ne hallott volna még a McKenzie tornáról.

A módszer Robin McKenzie, Új-Zélandi gyógytornász nevéhez fűződik, aki a gerincproblémák sikeres kezeléséről és a sérvműtét megelőzéséről és kezeléséről ismert fizioterápiás kezelés.

A módszer teljeskörű vizsgálaton alapul, és e vizsgálat eredményére épül az egyénre szabott kezelés. A módszert kidolgozójáról nevezték el, de a módszer hivatalos neve „MDT = Mechanikai diagnózis és terápia”.

A McKenzie terapeuta speciális mozgásokat, megfelelő testhelyzetben ismételtet a pácienssel, és a fájdalom változásából következtet a betegség kiváltó okára.

Az MDT elsősorban önkezelésre tanítja a pácienst. A McKenzie terapeuta csak akkor használ manuális fogásokat, ha a páciensnek erre feltétlenül szüksége van.

McKenzie azt tapasztalta, hogy a páciens önkezelése az egyik legjobb módszer a tartós fájdalommentesség elérésének. Ezzel a páciens felelősségérzetét növelte és tudatosította a saját állapotát illetően.

McKenzie szerint célravezetőbb, ha nem a diagnózist kezeljük, hanem hatékonyabb, ha a panaszokat aszerint csoportosítják, mi segít a fájdalom csökkentésében.

A kisugárzó fájdalmak kezelésében elengedhetetlen szerepet nyújt ez a módszer. A terapeuta a kezelés során egyénre szabott mozdulatokkal segít „centralizálni” a fájdalmat, azaz elérni, hogy egyre kevésbé sugározzon ki a végtagokba, és a fájdalom teljes megszüntetéséig. A terapeuta megtanít a fájdalom kezelésére és megelőzésére is. A módszer fontosnak tartja a helyes tartás (ülés, állás) és a gerinckímélő mozdulatok megtanítását.

A McKenzie módszert sok vizsgálatnak vetették alá és eredményesnek bizonyult. A legújabb vizsgálatok szerint az MDT kezelés a hátfájós betegek bizonyos csoportjánál hatékonyabb, mint a kiropraktikai kezelés.

 

McKenzie, a gerincpanaszokat 3 nagy csoportba sorolja, és ezek alapján állította fel a kezelésüket is. Nagy hangsúlyt fektet az ismételt mozgások tesztelésére, amit ezidáig, ennek a jelentőségét nem látta más.

A három csoportba rendezett, hogy hogyan viselkedik a fájdalom három nagy csoportot különített el:

  1. Deragement, mechanikai eredetű gerincfájdalom – a McKenzie speciális terápia a kezelése
  2. Posturalis szindróma, tartós egy pozicióból eredő fájdalom – terápiája a célzott, ebből a terhelt helyzetből kijövő gyakorlatsorból áll
  3. Diszfunkció – valamilyen külső tényező befolyásolja a fájdalmat. pl. idegi komponens, lágyrészfájdalom, gyulladás, kismedencei elváltozás, bélprobléma stb. A lényege az, hogy nem viselkedik a tünet megfelelően. Ilyenkor sokkal szélesebb körben kell elkezdeni a problémát körbejárni, mert akkor fog csak elmúlni a fájdalom, ha például a gyulladás a kismedencében lehúzódik.

 

McKenzie rengeteget foglalkozott az üléskorrekcióval és a különböző statikai helyzetekben eltöltött pozíció korrekciójával, hogy a lehető legkevesebb terheléssel lehessen ezekben a helyzetekben időt tölteni. Azt mondta, hogy a korunk embere egyre több időt tölt ülésben, és ennek a lehető legkisebb terhelést kell kiváltania a derékra és a nyakra. Erre kitalálta a megfelelő deréktámaszt, amit McKenzie párnaként került be a köztudatba.

A McKenzie torna mindig egyénre szabott, attól függően van összeállítva a gyakorlatsor, hogy az adott esetben milyen irányú, erejű és ismétlésszámú gyakorlat hozza meg a fájdalom csökkentését, elmúlását. Kifejezetten nagy szerepet szánt a terápiájában a prevenciónak. Azért fontos ez, mert nem elég az adott probléma csökkenését és megszűnését elérni, hanem ki kell alakítani közösen a beteggel együtt egy „stratégiát”, hogy hogyan lehet megelőzni, hogy egy újabb etap ne legyen ebben a fájdalomban.

Mennyi ideig tart, míg ez a fájdalom megszűnik?

A fájdalom, hogy mikorra szűnik meg nagyon sok tényezőtől függ. Elsősorban a legfontosabb helyen van a fájdalom intenzitása. Ez a fájdalom pl. 10-es skálán 2-es vagy 8-as. A második, hogy a panasz mióta áll fenn? Két hete vagy két éve? Fontos a fájdalom lokalizációja is. A derék fáj, derék fáj egy pontban van, fáj a derék mellett a farpofa, vagy esetleg a comb, lábszár lábfej is?

Az első vizsgálat után, amikor teljes körű állapotfelmérés, kikérdezés és tesztelések sorozata zajlik, erre a kérdésre körülbelüli időt lehet mondani, illetve azt is kell figyelni, hogy a mechanikai terápiára milyen reakciót vált ki a fájdalom?

Mennyi ideig kell tornáznom, mennyi ideig kell McKenzie tornát végeznem?

Sokan úgy gondolják a praxisomban, hogy elkezdik a tornát, és onnantól kezdve minden nap kell tornáznia, mert ha nem csinálja, akkor a panasz újra előjön. A tornát addig szoktam javasolni, hogy végezzék, míg a fájdalom megszűnik, utána rövid ideig lesz egy tehermentesítő torna, ami eléri, hogy ne kerüljön újra terhelés alá a terület. Ezt követően fokozatosan egyre több mozgásirányt bekapcsolunk a gyakorlatokkal és adjuk vissza azokkal a teljes mozgásszabadságot a deréknak, nyaknak, hátnak.

McKenzie gyakorlatok

Sokan összekötik a McKenzie gyakorlatot a kobra gyakorlattal, hogy annyi az egész terápia, hogy kobra pozicióba helyezkedem el és kész. De ez a terápia messze többet jelent. Sok esetben segít, de sajnos nem minden esetben, és gyakran előfordul, hogy ez a gyakorlat nem változtat a panaszon, és az is előfordulhat, hogy ez a gyakorlat ront a panaszon. Mindenképpen lényeges, hogy a vizsgálat kiderítse az első alkalommal, hogy melyik lesz a preferált irány, és abba az irányba kezdjük el együtt, célzottan a mozgatást.

McKenzie terápia és a sport

Gyakran teszik fel a kérdést a gerincbántalommal érkezők tőlem, hogy akkor én már ezzel a panasszal nem sportolhatok semmit? Ez olyan egyénre szabott, mint maga a terápia. A vizsgálat után, a terhelési paraméterek átbeszélése után, az első cél, a fájdalommentesség. Addig, ha a sporttevékenység segíti a fájdalommentesség elérését, illetve ezt én úgy szoktam megfogalmazni, hogy a sport nem változtat a fájdalmon, vagy jobbá teszi, akkor természetesen nem lesznek korlátozások a sporttevékenységben. De ha a tüneteket erősíti, vagy olyan mértéket öltene a panasz sport közben, hogy le kellene állni a sportolás közben, akkor átmenetileg nem javallt a sporttevékenység. Ilyenkor az a cél, hogy a kívánt sport igénybevételére felkészítsem a derekát/nyakát. Ilyenkor a fájdalom elmúlása után, fokozatos terhelés mellett sportspecifikus tréning kezdődik el a rendelőben, és fokozatos visszaállás a sporttevékenységbe.

McKenzie terapeuta

Jelenleg magyarországon az lehet McKenzie terapeuta, aki a képzési modulokat teljesítette. Jelen oktatási rendszerben A, B, C és D modult lehet elvégezni, mind speciálisan 1-1 területre specializálódik.

McKenzie párna, tartásjavító heveder, talpbetétek

Ezek a segédeszközök azt a célt szolgálják, hogy segítsék a panasz csökkenését és elmúlását. De nézzük egyenként őket.

McKenzie párna:

Ez az eszköz az ülés alkalmával hoz létre tehermentesítést a lumbális szakaszon, és ezáltal hoz létre tehercsökkenést a háti, majd a nyaki szakaszon is. Ez mind a három gerincszakasz tehermentesítő eszköze. Használatánál figyelni kell a helyességre, hogy a medencét be kell tolni az ülő és a háttámla tövéig, ott kell behelyezni a párnát, és a testsúlyt rá kell engedni, így jön létre a területen a passzív (izommunka nélküli) tehercsökkentés.

Tartásjavító heveder:

Egyre több hirdetés feljön az interneten, hogy tartásjavító hevedert kezdjünk el használni, mert a tartást megváltoztatja, és ezáltal csökkenti az erőt, ami a gerincre hat. Ez azonban egy kicsit vissza tud csapni. Ha tartósan használjuk ezt az eszközt, akkor a hátizomzat izomereje csökkenni fog, hiszen nem kell neki dolgoznia. Nem javasolt a használata, inkább fel kell építeni célzottan a hátizomzatot, hogy tartsa meg a gerincet a saját izomzata.

Talpbetétek használata gerincproblémák miatt

Előfordulhat az is a McKenzie terápia során, hogy a fájdalmat nem tudjuk befolyásolni a kezeléssel. Ritkán fordul ilyen elő, de meg kell említeni, hogy teljes legyen a kép a McKenzie terápiával kapcsolatban. Ha nem tud változni a panasz, akkor globalisan kell nézni a páciens, és az egész ember statikai és dinamikai helyzetén is változtatni kell annak érdekében, hogy az egész ember helyzetére hatni tudjunk, és a derekát vagy nyakát ki tudjuk hozni a terhelt helyzetből. Ilyen esetben speciális talpbetétre van szükség, vagy billenteni kell a medence helyzetét, hogy a derék kevesebb homorító erőt kapjon, vagy éppen ennek a fordítottjára lesz szükség, hiszen pont a homorú helyzet fog tehermentesítést adni, ilyenkor pedig érdemes úgy vásárolni cipőt, hogy egy kicsi sarka legyen.

Ha a boltozatokkal van probléma, és a sarok helyzete változik, akkor létrejön a térdekben egy erő, ami továbbtevődik a csípőkre és onnan a gerincre, ilyenkor hosszanti boltozatemelő talpbetét lesz a segítségünkre.

Az az előláb felé terhelődik a test, lehet az előlábon a lábujjak tövén a talpi részen is fájdalom, akkor harántboltozatemelésre lesz szükség.

Minden lehetségesen felmerülő fajtára mindig adok iránymutatást.​

E módszer szakszerű alkalmazásával gyakran a műtéti beavatkozás is elkerülhető!
 
A módszert azok a gyógytornászok és orvosok alkalmazhatják, akik a McKenzie Intézet által oktatott tanfolyamokon részt vettek, s erről bizonyítvánnyal rendelkeznek.