Dorn terápia és Breuss masszázs

Dorn terápia és Breuss masszázs

Ki volt Dieter Dorn?

Német háziorvos volt, aki mozgatórendszer-kezelési terápiát dolgozott ki. Előtérbe helyezte a gerinc kezelését, és terápiájában fontos ismérv, hogy a végtagok statikai helyzete mindig hatással van a gerinc helyzetére, tehát mindenképp komplexen kell nézni az embert a kezelés során, és minden olyan területet kell kezelni, ami az adott probléma fennállásában hatással lehet arra. (egy példán keresztül egyszerűbb talán megérteni ezt. Azt mondja Dorn, hogy ha van egy végtaghosszkülönbség, akkor kezelni kell az alsóvégtag ízületetit, a keresztcsontot, a lumbalis 5 csigolyát, a nyakat és az állkapocsízületet is, mert ezek mindegyike hatással van a végtaghossz alakulására)

Miben más a Dorn terápia?

Dorn terápia egy újszerű manuálterápiás technika, amit Dieter Dorn az 1970-es években dolgozott ki. Hatékonyan kezelte a gerinc fájdalmait úgy, hogy tengelyirányú nyomóerőt ad az éppen mozgatott ízületre. Tehát itt egy tengelyirányú nyomóerő mellett aktív mozgatás történik a páciens részéről.  A terápia hatékonysága abban áll, az ízületre adott inger aktiválja az ízületen belüli és az ízület körüli képleteket (szalagrendszer, tok, izomzat) és ennek hatására a normál körülményeket állítja helyre. Normál izomaktivitással kezd dolgozni az izomzat, a tok feszülése aktiválódik és normalizálódik, és ezekkel hatást gyakorol a normál működésre. A hibás működésből származó aszimmetriák normalizálódnak. Jelentős hatást gyakorolható a végtaghossz különbségre, jó hatással van a keresztcsonti fájdalmak kezelésénél, a gerinc mobilitásának javításában, és különösen jó hatású akkor, ha a mobilitási probléma fájdalommal jár együtt.

Mikor kell a Dorn terápiát választani?

A Dorn kezelés hatékony kezelés lehet a Schroth terápia mellett kiegészítő terápiaként a gerincferülés kezelésében. Kis gyermekeknél, akiknél még nem lehet igazán a schroth tornát megtanítani, mert még túl kicsi a gyermek, ez egy nagyon jó módszer.

Felnőtteknél a Dorn kezelés a gerinc fájdalmával járó panaszok kezelésénél hatékony módszer. A keresztcsonti aszimmetriák kezelésében, a probléma feltérképezésében különlegesen jó módszer.

A Dorn technikának van egy külön csecsemőknél használható rész, ami a születés közbeni erőviszonyok rendezésében játszik jelentős szerepet. (különböző nyomó- és húzóerők érik a gyermeket és az édesanyát a születés-szülés során. A császáros babák esetében is.) Ezek kezelésében nagy segítséget nyújt a Dorn kezelés.

 

Mik várhatóak a Dorn kezelések során?

A Dorn kezelés teljes mértékben fájdalommentes kezelési technika. Mind a kezelés során a mozgatás, mind pedig az ízületre adott erő nagysága fájdalommentesnek kell lennie, mert a legkedvezőbb hatást így tudjuk elérni.

A kezelés során az, hogy mennyi ideig tart egy kezelés, az a kezelés során a kitűzött cél határozza meg. A terjedelem 20 perc és 60 perc között van általában. Vagy teljesen együtt dolgozik a terapeuta a pácienssel, vagy a páciens a terapeuta instrukciója alapján végzi az önterápiát, annak érdekében, hogy otthoni körülmények között a lehető legjobban tudja a terápiát végezni.

 

Otthon is kell végezni a Dorn kezelést? Mennyi ideig tart ez nekem otthon naponta?

 A terápia hatékonysága érdekében van önkezelése a Dorn terápiának. Ez annyit jelent, hogy napi rendszerességgel javallt otthon is folytatni a kezelést. Ez körülbelül 10-15 percet vesz igénybe, a kezelések során megtanult módon. Egyszerű az otthoni kezelése ennek a technikának, és teljesen fájdalommentes is.

 

Breuss masszázs, miben más ez mint a svéd masszázs vagy a terápiás masszázsok?

Breuss hasonló szemléletben dolgozott, mint Dorn. Ő azt mondta, hogy nem az erő az elsődleges szempont a masszázs szempontjából, hanem a bőrön keresztüli ingerek bírnak a szervezetre jótékony hatással azáltal, hogy mintegy áthangolja, megnyugtatja azt. Lágy masszázstechnika, és van egy jellegzetes része a Breuss masszázspapírral végzett kezelés.