Állkapocsízületi panaszok kezelése

Miért kell az állkapocsízületről beszélni?

Az állkapocsízületünk az az ízület, amelyikről a legkevesebbet hallunk, legkevesebb szó esik, többet beszélünk a gerincünkről, derekunkról, csípőnkről, mint erről az ízületről, pedig az emberek nagyon nagy százalékát érinti ennek az ízületnek a fájdalma, megbetegedése. Egy csonton, az állkapocscsonton két ízület van, mindkét végén, ami igazán akkor működik megfelelően és kiegyensúlyozottan, ha teljesen szimmetriában van. Ez egy ideális helyzet, ami ritkán van jelen.

 

Mi történik, ha nem teljesen szinkronban dolgozik a két oldali állkapocsízület?

Ebben az ízületben van mindkét oldalon egy porcos gyűrű, ami a száj nyitásakor előre-, a száj zárásakor pedig hátra mozdul el. Amennyiben nem jól működik egymáshoz a két oldal, akkor egyik oldal a másikhoz képest később fog nyitni, és zárni is. Ez terhelést okozhat a porcos gyűrűben, a stabilitásért felelős szalagrendszerben és az izomzatban is. Ha tartósan fennáll ez a helyzet, létrejön egy fájdalom általában egyik oldali ízületben vagy ritkább esetben mindkét oldali ízületben. A fájdalom, mivel ennek az ízületnek speciális a helye, a működése, és összeköttetésben van a felső nyaki gerincszakasszal, ezért nyaki problémák is felléphetnek. Ezenkívül megjelenhetnek hallással kapcsolatos panaszok is. Fülzúgás, fülcsengés, féloldali hallásprobléma stb. A nyakkal való összeköttetése révén tarkótáji fejfájás, rotációs nyaki probléma (nem tudom elfordítani a fejem, vagy csak fájdalom mellett tudom megcsinálni). A fejnél sajnos kiterjedhet a fejfájás a fejtetőre is, egészen akár a szemgödörig. Sajnos itt még nincs vége a történetnek. Megjelenhet, ha terhelési probléma nem lett kezelve egy kiterjedt fájdalom, amit tovább mehet a nyak elülső oldalára, a nyak-váll közötti régióra, és később érintett lehet a váll is. Ha már ilyen kiterjedt az állkapocsizületi probléma, akkor minden területet külön-külön is kezelni kell, de a kiváltó okot, az állapocsízületet is.

 

Lehet az állkapocsízülettel gyógytorna vagy manuálterápia kezelésről beszélni?

Igen, lehet, és mindenképpen kell is. A manuálterápia a két oldali ízület együttes munkáját hozza szinkronba. Természetesen, ha szükséges fogászati, fogszabályzási kezelés, akkor ezt a kezelések során jelzem, és megfelelő szakemberhez továbbítom a pácienst, és együtt dolgozunk tovább a probléma megoldásában.

 

Hogyan néz ki egy állkapocsízületi manuálterápiás kezelés?

Az állkapocsízületi kezelés egy részletes betegvizsgálattal kezdődik. Elsősorban részletes kikérdezés történik, hogy mikor jelentkezik a probléma, pontosan mi a probléma, a szokásokra kérdezek rá, hogyan rág, vannak-e pótcselekvései (rágózás, fogcsikorgatás, stresszesebb helyzetben szorítás, belsőarcbőr harapdásás, az áltagosnál többször ásítás stb.) Ezt követően részletes, mérésekkel alátámasztott vizsgálat következik. Aktív funkciókat kérek (nyitás-méréssel, zárás-szimmetriával, nyitási ütem, zárási ütem, deviáció (oldalharapási képesség), előre- és hátramozdulása az állkapocscsontnak. Ezt követi a külső- és szájon belüli vizsgálat. Itt arra keresünk közösen a pácienssel választ, hogy a vizsgált terület fáj-e, feszes-e? Megkezelem a vizsgálat során talált panaszt. Ez úgy néz ki, ha nyaki feszesség okozója az állkapocsízületi problémának, akkor nyakat kezelek, ha viszont az egyoldali állkapocsízületet mozgató izomzat extrémen feszessége az ok, akkor izomzatot fogom kezelni. Majd házi feladatot kap a páciens pontosan meghatározva, hogy miből mennyit végezzen.

 

Hány kezelésre várható eredmény?

Ez egyértelműen a probléma nagyságától függ. A kezelések hatására haladhat gyors léptekben a javulás, de ha már egy régen fennálló, intenzív fájdalommal járó probléma van, akkor bizonyára több alkalmat fog igénybe venni.

 

Megszüntethető az állkapocsízületi fájdalom manuálterápiás kezeléssel vagy gyógytornával?

Mikor ezt a kérdést teszik fel nekem, akkor mindig azt szoktam mondani, hogy mindent megteszek annak érdekében, hogy teljesen elmúljon a fájdalom. Nagyon sok esetben rengeteget segít a kezelés, de az is elő szokott fordulni, hogy egyéb kiegészítő terápiára is szükség lesz. Mivel egy komplexen működő ízületről (ízületekről) van szó, ezért lehetséges, hogy határszakmákat is be kell vonni annak érdekében, hogy teljes lehessen a rehabilitáció, a fájdalommentesség. (fogászat, fogszabályzás, fül-orr-gégészet stb)

Lényeges az állkapocsízületi fájdalom esetében, hogy hol rágok, vagy rágózok-e? Fogcsikorgató vagyok-e?

Mindenképpen az anamnézis-felvétel során ezekre részletesen kitérek, a mindennapi szokásokról, az éjszakai fogcsikorgatásról (bruxizmus), az egyoldalon rágásról, sporttevékenység (küzdősportok) stb. beszélgetünk, mert a probléma feltárásánál elengedhetetlenül szükséges az, hogy megismerjem a páciens szokásait ahhoz, hogy a lehető legadekvátabban kezelni tudjam.