FDM lágyrészkezelés

FDM – fascia Distorziós Modell

Mi a fascia?

Izompólya, amit a szervezetünket körbehatárolja, elválasztja a régiókat egymástól, szerveket veszi körbe. Nagyon nagy víztartalmú szövet, ami az izmokhoz hasonlóan önálló összehúzódásra képes.

Miért kell a fasciát kezelni?

Az elmúlt évtizedekben kezdték el a fasciát, mint láthatatlan szövetet kutatni, és magyarázatot keresni arra, hogy vajon a fascia (izompólya) nem normál működése milyen hatással van a fájdalomra, a mozgathatóságra, a rehabilitáció egészére.

Vizsgálatok igazolják, bár a kutatások folyamatosan zajlanak, hogy a fasciában lévő fájdalomérzékelő receptorok jelentősen meghatározzák a fájdalmat, a fasciában saját kontraktilis elemek vannak, amelyek önálló összehúzódásra képesek, amit eddig csak az izmoknak tulajdonítottunk.

Miért, fájhat a fascia?

A fasciarétegben nagyon sok fájdalomérzékelő receptor van, ezek fogják fel a szervezetet érintő hatásokat, és ha egy bizonyos szintet meghalad az erőbehatás, akkor fájdalmat aktiválnak az érzékelő receptorok. Sok fájdalomérzékelő receptor van az ízületek körül, az izmok tapadásánál, inas elemeknél.

Hogyan kezeljük a fasciát?

A fasciát FDM technikával tudjuk kezelni a leghatékonyabban. A fájdalom jellegétől és erősségétől függ, hogy az FDM rendszerében melyik kezelési eljárást alkalmazzuk.

Jelentős, hogy hogyan sérült az adott terület, milyen diszfunkciók vannak, mit mond el a páciens. Nagyon jelentős a kezelési sorozatban, hogy a páciens hogyan mutatja a fájdalmát. Ez alapján választjuk ki a megfelelő technikát.

 

Fáj a fasciakezelés? Az jó, ha fáj? Mekkora az a fájdalom, ami a fasciakezelés alkalmával jelentkezhet?

A fasciakezelések alkalmával a kezelések általában fájdalmasak, de a hatására javulás várható. Mindenképpen figyelembe kell venni a páciens reakcióit. Abban a zónában szabad csak kezelni, amit a beteg még tud tolerálni. Ha a beteg kiabál a fájdalomtól, az nem megfelelő technika, extrán erős. Úgy tudunk csak ezzel a kezelési technikával eredményt elérni, ha megfelelő erővel, megfelelő irányban és megfelelő ideig történik a kezelés. A lágyrész kezelése tovább segíthető, ha a kezelés után kinesiotapet helyezünk fel a kezelési paramétereknek megfelelően.

 

Csak a fasciakezelés megoldja a problémám?

Erre a kérdésre nehéz válaszolni, mert minden páciens egyedi, és egyedi vizsgálatot és kezelést igényel. Az biztos, hogy ha a fasciakezelés segít, de a kezelések után visszajön a panasz, akkor egyéb kezelési technikák bevonásával segítsük a terhelési viszonyok megváltoztatását. Mondok erre egy példát, hogy érthetőbb legyen, ha például van egy achillesfájdalom, kezelem FDM technikával és a fájdalom elmúlik, de a kezelések közötti időszakban a fájdalom újra visszajön, akkor mindenképp kell a láb statikai helyzetével foglalkozni, meg kell nézni, hogy a térdek és csípők helyzetének változtatásával meg lehet-e tartani a fájdalommentességet. Mindenképp ebben a helyzetben meg kell vizsgálni a lumbális gerincet (a derekat) is, hiszen az achillesín az alsó gerincszakaszból kapja az idegi beidegzését. Tehát, ha van egy mobilitási probléma a deréknál, akkor terhelni fogja az onnan kilépő idegek ellátottsági területét, az alsó gerincszakasz esetében az achilles ín és/vagy lábfej, vádli.

Megoldja, segíti, kiegészíti a fájdalomkezelést, minden az adott problémától függ.

 

Eszközöket használhatnak a fasciakezelések során?

Egyre inkább teret hódítanak a különböző fasciaeszközök használata. Ezek hasonlítanak tompa késhez, vagy hosszú, tollszerű eszközökhöz, de számtalan gyártónak vannak eszközei. Teret hódítanak a fémből készült fasciakések, ahol nagyon kell figyelni az erőre, hosszú évek tapasztalata szükséges ahhoz, hogy ezek használatát ne dozírozza valaki túl. Vannak műanyag eszközök is. Én a rendelőben eszköz nélkül dolgozom, mert meggyőződésem, hogy a tapintásnál nincs jobb tanácsadó, ha azt kell megállapítanom, hogy milyen erővel dolgozhatok a páciens fájdalmas területén. A sok éves tapasztalat ezt igazolja.