Mulligen manuálterápia

Mulligan manuálterápia

Brain Mulligen nevéhez fűződik, aki napjainban is él. Ezzel a módszerével nagyban megalapozta a hatékony és gyors javulású mozgásterápiát.

Miben más Mulligan manuálterápia, mint más manuálterápiás módszer?

A Mulligan terápia, sok év kezelési tapasztalatára épülő terápiás módszer. Lényege, hogy az ízület passzív mozgatása (terapeuta által) mellett a páciens aktív közreműködése is szükséges, oly módon, hogy a kezelés közben aktívan kell mozgatnia az izmokkal a kezelt ízületet.

Ez a módszer, a manuálterápiák sorában egyedülálló módszer, és nagyon hatékony kezelés. A terapeuta a pácienssel együtt, gyors változást tud létrehozni az ízületben, ezáltal hatékonyabb rehabilitációt lehet a technikával elérni.

Mit jelent a Mulligen technika?

Mulligan szerint a fájdalmas ízületi mozgásokat egy minimális, ízületen belüli pozíciós hiba okozza. A kezelés során ezt korrigálja a gyógytornász. Az ízületi korrekció történhet manuálisan, vagy hevederrel (nagy ízületek, pl. csípőízület esetén). Miközben a gyógytornász megtartja a korrekciót a páciens aktívan végzi a problémás mozgásokat. A fájdalommentes mozgás gyakorlása nem csak az ízületre, hanem az ízületi tokra, szalagokra és az izomzatra is jótékony hatással van. A kezelés hatására jelentkezhet eddig a fájdalom miatt gátolt izomfunkció visszatérése, idegek felszabadulása, érzéskiesés, furcsán érzett terület érzésének visszatérése, és egyéb kedvező hatás.

Mennyit kell nekem aktívan a manuálterápiás kezelés alatt tornáznom?

A mechanikai akadályozottság (nem mozog az izület, de igazán az ízületnek nincs kimutatható problémája, csak egyszerűen fáj) fenntarthat akár, egy hosszú, évek óta fennálló fájdalmat. Diszkomfortos az ízület, ha mozgatni kell, sőt, ha mozgatásra kerül lehet olyan kellemetlen is, hogy nem mozgatja azt az ízületét a páciens, egyszerűen megoldja azt a mozgást más, többi ízületből, amit tudja helyettesíteni. (pl. Fáj a térde, ha hajlítja, ezért nem guggol le, hanem csípőből és derékból hajol le leesett tárgyért, így nem kis plusz terhet róva a terhelt ízületekre).

Mulligen-terápia azt mondja, hogy kezdjük el használni a térdet, csak a terapeuta segítse az ízületet a mobilitásában fájdalommentesen, és úgy mozgassa a beteg asszisztáltan. (megtartom az ízületet egy bizonyos helyzetben, ami a fájdalmas irányt fájdalommentessé teszi, és úgy végzi a fájdalmas irányban a mozgást, fájdalommentesen)

Ebben rejlik a technika hatékonysága, ezt más manuálterápiás technika nem alkalmazza.

A Mulligan manuálterápia fontos része a megtanult gyakorlatok otthoni végzése (önterápia) és a tape kezelés.