BABA FDM (fascia distorziós modell) – csecsemő mozgáskezelés

BABA  FDM (fascia distorziós modell) – csecsemő mozgáskezelés

 

Baba FDM (baba fascia disztorziós modell) terápia kialakulása Frank Römer német gyógytornász és oszteopata nevéhez fűzödik, aki egy idő után elkezdte alkalmazni a terápiát a babákon is, megfigyeléseit és tapasztalatait, mint gyógytornász és csecsemő-gyerek oszteopata 15 év után összeszedve kezdte el tanítani.

Mit is ez a módszer?

Az FDM terápia a testbeszédre alapoz, azon belül is fontos része a terápiának, hogy hogyan és hol mutatja a panaszokat a páciens.

baba FDM alkalmazása közben a babáknál szüksége van a terapeutának egy másfajta szemléletre, hogy felismerjük a jeleket speciális tesztek és tapintásos vizsgálat alkalmazásával. A szülők alapos kikérdezésével kezdődik a vizsgálat, hogy teljes képet kapjunk a baba aktuális állapotáról és a baba mozgásfejlődéséről, és fel tudjuk állítani a kezelési tervünket. A baba FDM ugyanúgy a kötőszövetben létrejött diszfunkciókra alapoz, amik befolyásolják a baba megfelelő mozgásfejlődését. A mozgásfejlődésen kívül ezek a kötőszövetben-fasciában kialakult diszfunkciók befolyásolhatják a baba emésztését, de lehet akár jelentősen nyugtalan is baba ezáltal befolyásolva a mindennapi hangulatát. Ez egy Magyarországon még nagyon új csecsemő mozgásfejlesztő torna és terápia, viszont nagyon hatékonyan és gyorsan lehet vele megsegíteni a csecsemők mozgásfejlődését.

A csecsemők esetében a mozgásfejlődésüket, értelmük kialakulását és viselkedésüket nagyban befolyásolja az a tény, hogy milyen volt a várandóság időszaka, valamint a szülés-születés körüli körélményeik. A túl gyors vagy lassú szülés, az elakadás a szülőcsatornában, a külső ingerek alkalmazása a szülés során (nyomás, húzás, tolás, fogó, vákuum stb.) mind kialakíthatnak a baba kötőszövetes rendszerében sérüléseket-diszfunkciókat, és befolyásolni tudja ezáltal az egész idegrendszerüket. Ha időben és a korai időszakban ki tudjuk szűrni a csecsemő mozgásfejlődési rendellenességeit, akkor a terápiás hatékonyságunk is sokkal jobb lesz.

 

Hogyan zajlik a kezelés?

Az első alkalommal az alapos diagnózis felállításához, és a kezelés megkezdéséhez szükséges először a szülők részletes és alapos kikérdezése a babával kapcsolatos dolgokról: várandóság, születés, első hetek-hónapok, napi rutin, tapasztalatok..stb.

Majd ezután megfigyeljük a baba reakcióit, felvesszük vele a kontaktust, elkezdjük a vizsgálatot, mely kiterjed mozgási tesztekre, speciális tesztekre az FDM terápia rendszere szerint, ezt én kiegészítem primitív reflex vizsgálatokkal is. Ebből állítom össze a kezelést.

 

Mikor alkalmazható babákon a baba FDM, mint baba fejlesztő torna-kezelés?

  • ha mozgásfejlődés lemaradás van,
  • hasfájós baba kezelése-kólikás baba esetén, tartós székrekedés esetén,
  • ha nehéz öltöztetni, indokolatlanul sírósabb babánál,
  • koponya aszimmetriái esetében,
  • császármetszéssel vagy fogós-vákuumos szülések esetén,
  • váll elakadással született baba esetén,
  • szopási, nyelési zavarok esetén, vagy több mennyiségű bukás esetén,
  • baba alvászavar kezelésére,
  • ferde fejtartás babák esetén,
  • egyszerűen furcsa a baba, többet sír, nyugtalan, nehéz vele.