Kinematic Tape

Mi a kinesiotape?

Egyre ismertebbé válik, nem csak a sportolók körében a kinesiotape, vagy rövidebb nevén tape szalag. Különböző színű törzsre vagy végtagra helyezhető általában 5 cm széles elasztikus, öntapadós hátuljú szalag, amit különféle célokkal használunk az emberi testen. Létezik rugalmatlan tape is, amit erősebb rögzítésre használjuk, például, ha egy ízületben korlátozást szeretnék létrehozni, hogy abban az adott irányban ne tudjon mozogni. (pl. boka, supinációs bokatrauma után, hogy ne tudjon a boka supinálni, abba az irányba menni, amerre a trauma történt.)

 

Mire használjuk a kinesiotapet?

Többféle céllal helyezhető fel a tape szalag.

  1. Lehet fájdalomcsillapítás céljából, ilyenkor a kezelés hatásának elnyújtása céljából teszem fel a kezelt területre, olyan irányban és olyan meghúzási erővel, ami a kezelés után indokolt.
  2. Izomfunkciót segítő felhelyezés is nagyon kedvelt felhelyezési technika, ilyenkor az adott, funkcióban átmenetileg segítségre szoruló izom megsegítését szolgálja.
  3. Izomfunkciót gátló felhelyezés a következő technika. Ha valamelyik izom túlműködik, tónusa jelentősen fokozott, ilyenkor van lehetőség ennek a megsegítésére, és a tónus normalizálására irányuló tapet felhelyezni.
  4. A következő, egy általam nagyon kedvelt felhelyezési mód, amikor meg szeretnék támasztani egy ízületet, ilyenkor a korlátozás irányában, erőteljesebb meghúzással helyezem fel a szalagot, megfelelően az ízületi mozgathatóságnak.
  5. Van lehetőség nyirokkeringést támogató tape felhelyezésre is. Ilyenkor a tape szalagot a hosszanti tengely mentén vékony csíkokra felvágjuk, és nyirok útját segítve, meghúzás nélkül helyezzük fel. Nagy jelentősége van traumák utáni vérömlenyek felszívódásának megsegítésében, vagy akár a trauma utáni átmeneti ödéma felszívódásának segítésében.

 

Fontos, hogy milyen tape szalaggal dolgozom?

Rengeteg gyártótól származó tape szalagot lehet kapni a boltok polcain, webshopok oldalain. Érdemes megbízható, márkajelzett tape szalagot vásárolni, mert a tapadási komponens, a színezékek érzékenységet okozó hatása, az elasztikussága nagyon fontos. Javasolt márkák 3NSTex, Nasara.

Van a tape színeknek jelentősége?

A tapek számtalan színvariációban kaphatóak, minden szín, sőt mintás tapek is egyre inkább teret hódítanak. A színnek nincs jelentősége, csak annyi, hogy melyik tetszik a páciensnek.

 

Hogyan ragasszam fel a kinesiotapet? Van ennek valamilyen szabálya?

Vannak általános szabályok a ragasztással kapcsolatban. Az első, hogy a neten található videók alapján ne ragasszunk szalagot. Nem tudjuk, hogy mi az indikációja a videóban, milyen céllal történik a ragasztás, és egyáltalán ki ragassza a videón a szalagot, szakmai vagy csak szerepelni szeretne a neten.

A rendelőmben az adott probléma tapelését megtanítom a páciensnek, ha szükséges a kezelés után a folyamatos tapelés.

Milyen erővel húzzam a tape szalagot?

A szalag többféle erővel lehet meghúzni, és fel lehet tenni meghúzás nélkül is. Ezek alapján 0, 25, 50 és 100 %-os a meghúzási lehetőség, annak függvényében, hogy mi a cél.

Lehet-e allergiás valaki a kinesiotape szalagra?

Természetesen rengeteg bőrtipusú ember van. Sok embernek ragasztószalagokra, kontakt dolgokra reakcióba lendül a bőre. Ezekre mindig rákérdezek ragasztás előtt, és felhívom a figyelmet arra, hogy ha a szalag ragasztásának megfelelően viszketés lépne fel, akkor óvatosan (beáztatva, vagy sebbenzinnel átitatva és semmiképpen sem gyorsan) eltávolításra kerüljön a szalag.

Van-e jelentősége a tape ragasztó spray használatának?

Olyan sporttevékenységek végzésénél, amikor különösen nagy mozgathatóságnak, izzadásnak van kitéve a tapelt terület, akkor mindenképp javasolt. A vízi sportoknál is kötelező eleme a tape ragasztásnak. Ha valaki izzadékonyabb, szőrösebb, vagy a bőrének a minősége indokolja a ragasztóspray használatát, akkor szükséges, hogy a tapadás a bőr és a szalag között megfelelő legyen. Ilyenkor a ragasztás előtt zsírtalanítom a bőrt, ezzel is még kedvezőbb feltételt biztosítok a jobb tapadás érdekében.

 

Van ellenjavallata a kinesiotape használatnak?

Igen, van ellenjavallata. A bőr gyulladásos megbetegedése, hámhiány, sebes bőr, hajas fejbőrre nem ragasztunk. Vérző területre nem helyezünk szalagot, idős bőr relatív kontraindikációt képez, a felhelyező dönti el, hogy a bőr állapota és a tape szükségessége milyen arányban szerepel a felhelyezés szükségességében. Pszichés eredetű problémák is kontraindikációt képeznek. Pl. fóbiája van a rá helyezett dolgoktól. A fejjebb említett is relatív kontraindikóciót ad, hogy ragasztóra allergiája van, ilyenkor a pácienssel történt egyeztetés után közösen döntünk a szalag szükségességéről.