Kiss Katalin, 41 éves kutatóorvos, derékfájdalom

A panaszaim 2014. ősszel kezdődtek. Családi nyaralás alatt egy hirtelen fordulás után „becsípődött a derekam”. Ebből gyógyszeres kezelésre (Voltaren tabletta és izomlazító kenőcsök használata után) rendbe jöttem, panaszom elmúlt. Majd néhány héttel később jóga óra után a jobb combom hátul enyhén megfájdult (izomhúzódásnak tűnt), a fájdalom nem szűnt meg, sőt lassan erősödött, és az év végére már az egész jobb lábamba végig kisugárzott. Sem ülni, sem járni, sem feküdni nem tudtam fájdalom nélkül, csak bizonyos félig meghajlott pózban tudtam a fájdalmamat átmenetileg szüneteltetni. A harkányi Zsigmondy Vilmos Kórházban diagnosztizálták lumboischialgiámat, akkori fájdalmamat a 0-10- es skálán 7-8- ra becsültük. Kaptam 15 alkalomból álló komplex kezelést, amivel a panaszaimat csökkentették, de a fájdalmam megmaradt kb. 4-es erősségűnek, szinte állandónak és centralizálni sem sikerült. A harkányi gyógytornászom, Weisz Tímea, aki a McKenzie gyógytornát alkalmazta nálam, javasolta a tünetmentesség elérése céljából a torna folytatását Judittal.

2015. márciusban kezdtem járni Judithoz tornára. Az első alkalommal állapotfelmérést követően módosított néhány addig gyakorolt torna mozdulatomon ill. tanított néhány újabbat, amelyeket házi feladatként otthon, napi rendszerességgel, a tüneteim függvényében kellett csinálnom. Kérte, hogy rosszabbodáskor azonnal, de egyébként is küldjek neki állapotomról 2-3 naponta tájékoztatást akár sms-ben, akár emailben vagy hívjam fel. Valójában ilyen formában folytatódott is a kapcsolatunk: hetente egy alkalommal, később (ahogy javultam) ritkábban az irányításával nála tornáztam egy órát, a feladatok mindig változtak az állapotomnak megfelelően, majd otthon naponta 2x kb. 15-20 percet tornáztam, és néhány naponta telefonon vagy emailben beszéltünk az aktuális panaszaimról, a gyakorlatokat érintő esetleges változtatásokról. Május végén (kb. 2,5 hónap után) fejeződött be a kezelésem, akkor váltam panaszmentessé. Búcsúzóul kaptam további tanácsokat mind a hétköznapi életvitellel, mind a sportosabb mozgással kapcsolatban. Azóta szinte teljesen panaszmentes vagyok, ugyan nem sportolok, „csak” dolgozom (részben ülő munkát végezve) és egy 3 kisgyerekes család anyukája vagyok. Nagyon ritkán érzek enyhe izomfájdalmat a combomban, de a Judittól tanult gerinctornával ill. nyújtásos gyakorlatokkal sikerült mindig nagyon hamar panaszmentessé válnom.

Nagyon sokat köszönhetek Juditnak. Személyre szabott, a legkisebb jelre is reagáló, rugalmas kezelési rendje és a határtalan optimizmust sugárzó, nagyon kedves habitusa átlendített a fizikai és lelki holtpontokon is, és persze tünetmentessé tett.