Maitland manuálterápia

Geoffrey Douglas Maitland, ausztrál gyógytornász (1924-2010)

A Maitland manuálterápia nemzetközileg elismert vizsgálati és kezelési metódus a gerinc és végtagok ízületeinek, izmainak és idegeinek fájdalmára és mozgáskorlátozottságára (IMTA 2008).

Mi történik egy manuálterápiás vizsgálaton, az első alkalommal?

Az első alkalommal teljes körű állapotfelmérés történik, a részletes, mindenre kiterjedő anamnézis után következik a fizikális vizsgálat, a tesztelések, idegtesztek, izületi tesztek, izomtesztek. Ez az első alkalom mindet feltérképezve a probléma megoldására helyezi a hangsúlyt, és konkrét kezelési tervet állít fel. Lényeges eleme ennek az első alkalomnak, hogy a probléma eredetét felkutassam. A fájdalom folyamatos visszatesztelésével látni tudjuk, hogy az adott kezelés létrehozott-e már változást a fájdalomban.

A vizsgálat során feltérképezett probléma alapján választunk kezelési technikát, attól függően, hogy az adott problémát milyen struktúra okozza. Más kezelést igényel a porckorong, mást az ízület, mást az ideg és mást az izom is.

Mi történik manuálterápiás kezelésen a 2. és 3. alkalommal?

Ha a fájdalmat már csökkenteni tudtam, akkor feltárom a probléma lehetséges okait, ami sokszor teljesen máshol van, mint a fájdalom. Lehet egy túlterhelt láb helyzete miatt, egy befele forduló térd, ami változtat a csípő állásán, amit derékpanaszt okoz. Így a terápia következő lépcsőfoka a terhelési paraméterek optimalizálása. A fájdalom ily módon derékban jelentkezik, de láb statikai helyzetével van gond. Amíg a láb helyzetén nem változtatunk, addig a derék túl fog terhelődni, addig a fájdalom a gerinc kezelése ellenére állandóan visszatér. A fájdalommentes állapot megőrzésében, az aktív terápia, a funkcionális tréning és a sport egyaránt fontos szerepet játszik.

 

Mitől más a manuálterápia, mint a gyógytorna?

A klasszikus gyógytorna-foglalkozás, ami csoportos formában zajlik, kevésbé tudja megszabni az egyéni problémára irányuló mozgásformát.

A manuálterápia ezzel ellentétben teljes mértékben egyénre szabott, sőt a kezelés is mindig egyéni, hiszen a széles körű, és mindenre kiterjedő vizsgálat után célzott a kezelés, és célzott a gyakorlat/gyakorlatok is. Így tudom csak megvalósítani a kezelés specifikusságát, hogy minél inkább a probléma megoldása legyen a központban.

Mennyi gyakorlat van, amit végeznem kell manuálterápiás kezelés alatt?

Manuálterápiás kezelés során a vizsgálat és a tesztelés a terapeuta feladata, ott jellemzően néhány aktív tesztet leszámolva nincs semmilyen aktív feladat. Az első alkalommal, az állapottól függ, hogy milyen házifeladatot kap a páciens, de döntően ez nagyon kevés. A többi alkalommal a javulási ütemtől függ, ami mindenkinél más, hogy hány gyakorlatot kap a páciens otthonra, de természetesen az a cél, hogy egyre inkább a fájdalmas területnek, fájdalommentesen visszaadjuk a mozgás szabadságát. Ezért egyre inkább a passzív kezeléseket átveszik az aktív gyakorlatvégzések. Cél, hogy a mindennapi életben semmilyen olyan mozgás ne legyen, amit nem tud a páciens fájdalommentesen elvégezni, és ha sporttevékenységet végez rendszeresen, akkor abba is vissza tudjon térni, lehetőleg minél előbb.

 

Van házi feladat a manuálterápiás kezelések után, vagy elég a kezelés?

Igen. Házi feladat szinte mindig van, annak függvényében, hogy hogyan alakul a fájdalom, és mekkora a teherbírása már a panaszos területnek. Természetesen a cél, hogy minél inkább a terápiában előrébb jutva, egyre többféle gyakorlatot bírjon korlátozás nélkül.

Mi történik, ha idegi érintettségem van?

Az idegi érintettség a manuálterápiában is speciális terület. Először is, nagyon be kell tartani az idegnek megfelelő ütemezést a terápiában, nem szabad a fájdalmas zóna területén mozgatni az ideget. Ezt, hogy milyen irányban és milyen ismétlésszámmal lehet mozgatni, nagyon részletes vizsgálat és betegtájékoztatás előzi meg, egy kis ideganatómia.

Miért jó a Maitland manuálterápia?

A Maitland manuálterápia a szervezet terheléseit figyelembevéve személyre tökéletesen adaptált speciális gyógytorna, ami elsősorban a fájdalom alakulását, és a mozgathatósági paramétereket veszi alapul.