Schroth terápia

Mi a Schroth terápia?

A terápia 2021-ben lett 100 éves, melynek neve Katharina Schroth nevéhez fűződik.

Ő egy német származású iskolai tanárnő volt, aki a saját gerincén (gerincferdülése volt neki) dolgozta ki a módszerét, ami kiválóan használható elsősorban a fejlődésben lévő gyermekek gerinckorrekciójában. Érdekességként, teletette a szobáját, ahol tornázott tükrökkel, és azt figyelte meg, hogy hogyan dolgozik a gerince különböző izmok munkája mellett. Az ő mottója az volt, hogy hozzuk létre a gerincgörbülettel ellentétes mozgásokat a gerincen.

A scoliosis (gerincferdülés) legszélesebb körben használható, ami napjainkban a világon elismert kezelési módszernek minősül a scoliosis kezelésében.

1921-ben nyitotta meg első intézményét, ahol később lányával Christa Lehnert Schroth is munkálkodott. A lánya orvosokkal együtt fejlesztették tovább a módszerét, amit napjainkban is tanítanak, és mi gyógytornászok használunk a gerincferdüléssel élő emberek kezelésében.

 

Hogyan képzeljük el a vizsgálatot?

Minden gyermeknek (és adott esetben felnőtteknél) is a tornafoglalkozás mindig egy általános állapotfelméréssel kezdődik. Érkezhet a gyermek már röntgennel, és érkezhet röntgen nélkül egy szűrővizsgálatra, ami után, ha indokolt, akkor készül röntgen. Az állapotfelmérés során végig megtekintem a gyermek tartását, a lábak helyzetét, esetleges sarokállást, térdek, csípők medence helyzetét, vállak és a fej pozícióját. Minden oldalról megtekintjük együtt a gyermekkel és a szülővel. Aztán elvégzi a gyermek az Adams tesztet (lsd. lejjebb), ahol az esetleges gerincferdülés, vagy tartási rendellenességek is előtérbe kerül.

 

Mikor érdemes először szűrésre vinni a gyermeket? - Hogy tudom én szülőként látni, hogy gond van  a gyermekkel?

Ahogy fejlődik a kisgyermek, és azt vesszük észre rajta, hogy olyan furcsán tartja magát, úgy leesik az egyik válla, vagy csavarodik a csípője, akkor kortól függetlenül vigyük el gyerekortopédiára, ahol megvizsgálja az ortopéd szakorvos, szükség esetén készül róla egy röntgen, és láthatóvá válik, hogy van-e gerincferdülés a háttérben, vagy csak egy aszimmetria a vállában és/vagy a csípőjében. Ha nincs gerincferdülés, akkor is már mindenképpen érdemes felkeresni egy schroth terápiás gyógytornászt, aki a felmerülő aszimmertiákkal már elkezd foglalkozni, hogy későbbiekben ezek ne okozzanak másodlagosan a gerinc növekesésében problémát.

Ha semmi különleges nem látszik a gyermeken, akkor 9-10 éves korban vizsgáljuk meg otthon a gyermeket, itt már láthatóak lesznek az előjelei vagy nagyon fokú gerincferdüés esetén a jelei a scoliosisnak. A vizsgálata otthoni körülmények között az u.n. Adams teszt (előrehajolásos teszt) segítségével gyorsan megállapítható. Lényege, hogy a gyermek szabad felsőtesttel, lógatott karral és nyújtott térdekkel hajoljon előre.  A vizsgálatot végző személy a háta mögött áll/ül a gyermeknek. A hajolás közben a törzs két oldalának összehasonlítása történik, hogy van-e az egyik fele lejjebb, vagy gömbölyűbb, vagy laposabb. Ha ezek valamelyike megfigyelhető a gyermeken, akkor gerincferdülés állhat fent.

Ha az otthoni tesztelés során az előbbiekből valamit észrevesz a szülő, akkor ortopédiai szűrővizsgálatra lesz szükség.

 

Hogyan tudom elképzelni a tornát, mit kell csinálni?

A torna minden gyermeknek egyénre szabott. Minden gyermeknek más a gerince, más fejlődési szakaszban van, a gerincferdülés íve is más, ezért úgy tudom legjobb hatást gyakorolni a gyermek gerincére, ha teljes mértékben egyénre állítom össze. A tornagyakorlatokat megtanulja a gyermek a segítségemmel, és azt rendszeresen otthon végzi.

A torna alkalmával meg kell tanulnia a gyermeknek a helyes légzést (völgyekbe való légzést), a gerinc középhelyzetbe való mobilizálásával. Izomegyensúly helyreállítása, és a már korrekciós testhelyzet izmokkal történő stabilizásása, a rövidült izmok célzott nyújtása, a gyengül izmok koncentrált erősítése a cél. A másik cél a torna mellett a mindennapi életbe ezeknek a korrekcióknak a beépítése.

 

Meddig kell tornázni a gyermeknek?

A gyermeknek a csontérés végéig kell tornáznia, addig tudunk leginkább hatni a görbületére. Ez egyéni, hogy kinek mikor érkezik el, sok tényezőtől függ (pl. lányoknál a első menses megjelenési ideje, fiúknál a mutálódás kezdete, a növekedési ütem, végtagok és törzs arányossága stb.), de jól látható a röntgenképen a csípőlapátokon, ezt hívjuk Risser jelnek.

Ha a csontérés befejeződött, akkor a torna döntő többséggel befejeződik.

 

Mennyi időt vesz igénybe a torna megtanulása, és milyen gyakorisággal kell azt végezni?

A torna megtanulása általában 3-5 alkalmat vesz igénybe. Függ attól elsősorban, hogy a gyermek mennyire érti, hogy mit kell csinálni, milyen a testtudata, és hogyan tudja a schrothos ütemeket megtanulni. Általában 7-8 éves korú, és idősebb gyerekek tudják megtanulni. A torna otthon gyakorlása napi rendszerességgel történik. Azt szoktam mondani a gyerekeknek, hogy ami a nap 24 órájában görbült el, az nem tud helyreállni heti egy tornával, ezért napi tornát kell beépíteni a gyermek mindennapjaiba.  

Szükség van eszközökre a torna végzéséhez?

A torna végzéséhez néhány eszközre szükség lesz otthon. Bordásfal rengeteget segít, Schroth tégla, amit otthon helyettesíthetünk egy kis gyerekkori fellépővel. Egy nagy labda, általában 65 cm átmérőjű, és két bot (mint egy seprűnyél, csak hosszabb 2,5 cm átmérőjű és 240 cm hosszú)

Ezzel az eszköztárral kiválóan és rengeteg variáció felsorakoztatásával tudunk hatékonyan tornázni.

Alternatív eszközként bizonyos speciális görbületeknél szóba jöhet a fánki, deueserband, TRX heveder, gumipántok stb.

 

Mikor lehet abbahagyni a tornát, vagy innentől már felnőttként is kell végezni?

A torna a csontérés befejezése után elhagyható általában. Mitől függ, hogy kell-e végeznem? Csakis a görbület nagyságától. Ha kis, vagy közepes COBB fokú a görbület, akkor a torna elhagyható, ha a bordapúp nem extra nagy. Ha nagy a görbület, akkor javasolt fenntartás céljából a tornát folytatni, de ilyenkor a rendszerességét egyénileg beszéljük meg.

 

Mi a COBB fok, és milyen fok mutat nagy gerincferdülést, és milyen fok kicsit?

A COBB fok egy nemzetközileg használatos scoliosis fokolási rendszer. Azt mutatja meg, hogy a gerincferdülés indító és záró csigolyájának zárólemeze között hány fokos a szög? Eszerint több besorolás lehetséges.

 1. asszimmetria, mini gerincferdülés 10 COBB alatti – terápiája schroth torna
 2. kis gerincferdülés 10-20 COBB közötti – terápiája schroth torna
 3. közepes gerincferdülés 20-35 COBB közötti – terápiája a schroth torna és a FŰZŐ
 4. nagyfokú gerincferdülés 35 COBB feletti – terápiája az erőteljes schroth torna, fűzőviselés!

 

Lehet-e sportolni a gerincferdülés mellett, és milyen mozgás javasolt?

A sporttevékenységtől függ, illetve attól, hogy milyen rendszerességgel végzi azt a gerincferdült gyermek. (élsport, hobbysport) Azokat a sportokat nem részesítjük előnyben, ami aszimmetriában végzett tevékenységgel járnak (pl. vívás, tenisz, lövészet stb), amik extra gerinchajlényoságot igényelnek (balett, ritmikus gimnasztika), amelyek axiális ütközéssel járnak (futás – ebbe sajnos nagyon sok sport beletartozik, lovaglás, ugrósportok) és az utolsó csoport a csavarásokkal járó sportok (dobójátékok, vízilabda)

De minden sporttevékenység elbírálása, hogy végezhető-e mindig egyéni!

Felmentést kap a gyermek a testnevelés óra alól, vagy tesizhet?

Abban az esetben javasoljuk a felmentés a gyermeknek, ha az mindenképp szükséges. Mini- és kis görbülettel a gyermekek nem kapnak általában felmentést, közepes görbülettel részleges vagy teljes felmentést kapnak. (ez általában abból áll, mivel már fűzőviseléses fokértékbe tartoznak, ezért amit fűzőben tudnak végezni azt csinálhatják, ez egyéni, sokszor függ a gyermek aktivitási igényétől is.)

A nagy fokértékű gyermekek teljes felmentést kapnak az iskolai testnevelésóra alól.

Fűzőviselés

A fűzőviselési COBB fokérték 20 foktól kezdődik. Egyéni elbírálás alá kerülnek a 17-23 COBB közötti gyerekek. Előfordulhat, hogy már 17 COBB környéki görbülettel is kapnak fűzőt a gyerekek, ha például családi, genetikai előfordulása a családban nagy. stb. Illetve a másik is előfordult már a praxisomban többször, hogy 22 COBB-os gyermek még nem kapott fűzőt, hogy megnézzük, hogy konzervatívan mennyit tudunk együtt a gyermekkel javítani a fokértéken. Efelett mindenkinek fűzőviselés javallott a nap 23 órájában. (1 órában tornázik és tisztálkodik)

A gyógyúszás vagy úszás segít?

Az úszás és a gyógyúszás nem helyettesíti a 3 dimenzióban végzett speciális schroth tornát, de az általános kondíció megtartása céljából, vagy kialakítása céljából megfelelő sporttevékenység, de mellette minden nap bele kell férnie a gyermeknek a rendszeres, egyénre szabott tornának.

Milyen papírokat kell intézni ezzel kapcsolatban?

A testnevelésóra alól a felmentést az ortopéd szakorvos adja, és vagy egész tanévre, vagy fél tanévre szól.

A scoliozissal kapcsolatban több papír intézési kötelezettsége van a családnak:

 1. igazolás kell az ortopéd szakorvostól, hogy tartós betegség áll fenn (2021. novemberétől e-dokumentációban és/vagy nyomtatványban (2 példányszámban)
 2. Emelt összegű családi pótlék

. a szülő személyes iratai

. Az orvos által kiállított igazolás (1-es pont)

. nyomtatvány ehhez - a helyszínen adják

 1. Közgyógy igazolvány

Az emelt összegű családi pótlék mellé alanyi jogon jár. Az igénylés beadható bármely Kormányablaknál (szükséges hozzá, a gyermek személyes okmányai, igazolás a tartós betegségről (1-es pont), emelt szintű családi pótlékot megállapító végzés (2-es pont) és egy nyomtatvány

 

 1. Egyéb kedvezmények:
 • utazási kedvezmény (távolsági 90 %-os kedvezmény +1 kisérőnek, helyi ingyenes + egy kisérőnek is.)
 • Étkezési térítési kedvezmény
 • gyermekgondozást segítő ellátás
 • Pótszabadság
 • parkolási kedvezmény
Schroth tornával az alábbi javulás érhető el.
 A két kép között egy év telt el. 14 éves az első képen és 15 éves a második képen.