FLOSSING

Flossing kezelés, mi a flossing?

A flossing kezelés egy rugalmas, erős gumipánttal végzett terápia. Ezzel az erős szalaggal a kezelni kívánt végtagon lévő ízületet körbetekerjük és mozogni kell a szalaggal együtt. Hatására a traumát elszenvedett ízületben lévő mikro összenövések, szöveti akadásokat felszabadítjuk, ezzel a traumát kísérő ödémát csökkentve. A kezelések hatására jelentősen javul a mozgásterjedelem, csökken a szöveti feszülés, csökken az ödéma, és a fájdalom is jelentősen csökken/elmúlik.

Mikor használom a floss-t?

A flossing kezelést a baleset, műtét utáni rehabilitációnak csak a megfelelő szakaszában lehet használni. Figyelni kell a szöveti gyógyulásra, megfelelő időben, és megfelelő erővel kell a kezelést végezni.

Hogyan működik a floss kezelés?

A kezelés élettani hatását úgy fejti ki, hogy erőteljes szorítóerejével nem engedi a mozgatás közben a felületes szövetek mozgását, így a mély területek, az izmok és a mély szövetekben jön létre mozgás. Mivel a felületes és a mély szöveteket külön mozgatjuk, így a hegek által képződött „összenövések”, vagy a gyógyulási folyamatban megmaradt fájdalom vagy mozgathatósági korlátozottság jelentősen javulhat.

Miért csak 1 percig javallott a floss szalagot fenntartani a kezelés során?

A flossing kezelés 3x1 percig használható, hiszen az erőteljes szorítóerő fennállásakor nincs a kompressziós erő miatt átmenetileg normál mikrokeringés, aminek jelentős szerepe van a technika hatékonyságában. Amikor a floss szalagot leszedjük az egy percek elteltével, akkor a friss vér az érintett területre áramlik, így segítve a műtött terület sejtjei vérellátásának frissülését. Így a keringésre, az adhéziókra, a mozgathatóságra és a fájdalomra való hatása jelentős.

Mit várhatok a kezelés után?

Kezelés után felszabadultságérzés, amit a páciens érez. Általában a színe normalizálódik. (livid kinézetű, műtét utáni terület színe normalizálódik, ödémás terület nagysága csökken, majd megszűnik) Változni fog a mozgathatóság is, és a fájdalomra is hatással van.

Hol használhatom a floss kezelést?

A flossing kezelést a végtag ízületeinél használhatjuk. A törzs mellkas részén nem lehet használni a kompressziós erő nem jöhet létre a mellkason a légvétel nehezítettsége miatt. A deréknál lehet használni a törzsön csak, ide van egy speciális hosszabb flossing szalag.