TOS

TOS

Egyre gyakoribb diagnózisként találom meg a betegek ambuláns lapján ezt a „titokzatos” három betűs diagnózist. Gyakran kérdezik tőlem a betegek, hogy ez mit is jelet valójában?

Ez egy mozaikszó.

T – thoracic (mellkas)

O – outlet (kimeneti)

S – syndrome (szindróma)

Mit jelent ez?

A nyaki gerincszakaszból kilépő, kar felé tartó idegfonat ellátja a kart érző és mozgató idegekkel. Ez annyit jelent, hogy ennek segítségével tudunk a karunkkal, kezünkkel mozgásokat végezni (dolgozni) és érezni különböző érzéseket (hőérzés, tapintás, szúrás, simítás, nyomás stb.)

Ez a nyaki idegfonat meghatározott területeken halad át, míg a hónaljon keresztül eléri a kart. (ezidő alatt 5 idegre is osztódik). Amíg a hónaljig elér, addig több szűkös helyen kell áthaladnia. Amennyiben nincs elegendő helye az idegnek, akkor a tőle lejjebbi helyen, úgynevezett perifériás tüneteket okoz, mint például zsibbadás a kézben, karban, vagy elég sokféle „furcsa érzést” a kar különböző helyein. Emellett lehet keringési probléma, izomgyengeség vagy fájdalom is.

Ennek a kezelése a (Maitland) manuálterápiás nyak-váll kezelés, ami arra irányul, hogy a nyakról-mellkasról kilépő idegek és erek túlterheltségét csökkentsük, majd megszüntessük.