Gerincsérv

A gerincproblémák speciális vizsgálati és kezelési rendszere, melyet Robin McKenzie, Új-zélandi gyógytornász dolgozott ki. Világszerte az egyik legelterjedtebb gerinckezelési eljárás, mellyel a gerinc reverzibilis, mechanikai eredetű elváltozásait lehet hatékonyan kezelni. A világ 40 országában alkalmazzák. Jelenleg - nemzetközi szinten is - a legelismertebb, legjobb eredményeket mutató konzervatív terápia.

Az első alkalmat egy alapos mozgásszervi vizsgálattal kezdi a terapeuta, melyet a nemzetközi McKenzie Intézet által meghatározott betegvizsgálati lap kitöltése alapján. Ennek eredményeként állítható össze a személyre szóló kezelési program. 

A módszer egy aktív mozgásterápiára épülő rendszer, mely hangsúlyozza a páciens aktív részvételét a kezelésben. Az otthonra adott tornagyakorlatok könnyen elsajátíthatók. A kezelés fontos része a kiújuló fájdalmak megelőzése. A beteg részletes felvilágosítást kap a gerincében történt mechanikai elváltozásról, a terápiáról és a várható eredményekről.

A terápiát az alábbi esetekben alkalmazzuk:

  • discus degeneráció, porckorongsérv
  • (discus hernia), a gerinc bármely szakaszában
  • derékfájdalom,
  • hátfájdalom, nyakfájdalom,
  • gerinc eredetű alsó vagy felső végtagba
  • sugárzó panaszok

E módszer szakszerű alkalmazásával gyakran a műtéti beavatkozás is elkerülhető!

 

A módszert azok a gyógytornászok és orvosok alkalmazhatják, akik a McKenzie Intézet által oktatott tanfolyamokon részt vettek, s erről bizonyítvánnyal rendelkeznek.